Smjerokaz na Kalniku

Planinarski ormarić - Vijesti

Dodjelom planinarskih priznanja zaslužnima na godišnjoj skupštini društva dana 23.11.2013. godine dovršen je u cijelosti projekt postavljanja Smjerokaza na vrhu Kalnika. Posebna priznanja dodjeljena su svima koji su sudjelovali u toj akciji.

2_Smjerokaz_430_x_573 
Foto: H. Miško


Smjerokaz je promjera 1 metar, težine cca 120 kg, napravljen od 5 cm debelog granita i zalijepljen na betonsko postolje. Nalazi se 20tak metara zapadno od vrha Vranilca, na grebenskom putu koji vodi prema paraglajderskom uzletištu i dalje prema Esterinom sedlu. Prema svojem izgledu, veličini, broju smjerova i lokaciji jedinstven je u hrvatskim planinama, a napravljen je po uzoru na smjerokaze po Sloveniji. Osim što pokazuje obližnje planine, vrhove, sela i gradove, također pokazuje pravce u kojima se nalaze udaljene atraktivne lokacije u Hrvatskoj, ali i svjetske destinacije. Na taj način planinari koji dođu na Kalnik mogu se orijentirati gdje se nalazi ono što se vidi s Kalnika kao npr. Sljeme, Ivanščica, Bilogora, Papuk, Psunj, Moslovačka gora, Križevci, Koprivnica, Varaždin, Bjelovar, ali isto tako gdje je Dinara, Biokovo, Velebit, Klek, Triglav, Split, Beč, Budimpešta, te u kojem pravcu se nalaz Tatre, Karpati, Mont Everest i mnoge druge destinacije. Na ovaj način proširena je planinarska i turistička ponuda Kalnika.

3_Smjerokaz_430_x_323
Foto: H. Miško

Prva ideja oko izrade smjerokaza nastala je još prije desetak godina, a o njoj je tada razmišljao naš član Ivica Picig. Razmišljalo se o tome da se napravi mala ploča koja bi se stavila na geodetski stup na Kalniku sa nekim najosnovnijim smjerovima. Međutim, tek nakon što se u našem društvu 2009.g. povećala planinarska aktivnost, stvorilo se plodno tlo i za takve ideje. Tako se krajem 2010.g. angažiranjem Ane Jurković i Božidara Poljaka počelo aktivno raditi na projektu te je napravljen nacrt i prikupljene su ponude izvođača za samu realizaciju, no zbog skupoće inox materijala izgledalo je gotovo nemoguće realizirati projekt. Sredinom 2012.g. javio se Kruno Đurec ispred Turističke zajednice Općine Kalnik sa prijedlogom da se ovaj projekt kandidira za dobivanje financijskih sredstava od Ministarstva turizma, u čemu se u konačnici i uspjelo. Za komunikaciju između Općine Kalnik i PD Kalnik zadužen je tajnik društva Hrvoje Miško koji je, između ostalog, predložio izradu smjerokaza od granita što je značajno pojeftinilo izvedbu, te je učinilo mogučim uz financiranje iz sredstava koje je dobila Općina Kalnik i angažiranjem radne snage članova našeg društva.

Za samu akciju postavljanja Smjerokaza na vrh Kalnika poduzete su predradnje pa je tako pripremljen šljunak, cement i voda koji su pakirani u manje vrečice odnosno flaše radi lakšeg transporta. Ukupno je utrošeno 240 kg šljunka (pakirano u vrečice od po 5 kg), oko 60 kg cementa, 90 litara vode (flaše po 5 litara), 10 kg građevinskog ljepila, oko 12 kg željeza za armaturu i lesonitna oplata. Prijevoz materijala do televizijske stanice podno vrha Vranilca obavio je Alojz Cetl. Prenošenje materijala do lokacije smjerokaza obavili su Lujo Konfic, Dario Banić, Luka Hendelja i Stjepan Jembrek te brojni nepoznati planinari koji su pri svojim usponima na vrh ponijeli unaprijed pripremljene vrečice s materijalom od po 5 kg (ukupno 36 kom) odnosno flaše od po 5 litara (ukupno 12 kom).

4_Smjerokaz_430_x_323
Foto: H. Miško

Obzirom na težinu granitne ploče od 120 kg, za njen transport Lujo Konfic je konstruirao i izradio poseban smjerobil koji je bio od velike pomoči pri transportu do lokacije postavljanja. Smjerokaz su do vrha prevezli odnosno odnijeli slijedeči članovi: Zdravko Petrinec, Dražen Zemun, Alojz Cetl, Dario Banić, Marijan Dimač, Dean Zemun, Lujo Konfic, Bruno Keleković, Ivica Grdić i Mario Postrmovski. Radove oko betoniranja i ljepljenja granitne ploče izvodili su Božidar Poljak, Luka Hendelja, Drago Hendelja, Damir Petrinić, Lujo Konfic, Dario Banić i Stjepan Jembrek. Treba spomenuti i sponzore građevinskog materijala: Poljocentar d.o.o. Križevci (šljunak) i Stjepan Vidaković (kotač za smjerobil).

Smjerokaz je usjeveren krajem listopada 2013.g., te zalijepljen na betonsku podlogu čime su formalno završili građevinski radovi.

5_Smjerokaz_430_x_242
"Smjerobil", foto: Zdravko Petrinec

6_Smjerokaz_430_x_242
Foto: Zdravko Petrinec

Premda je od samog početka bilo malo zainteresiranih za ovaj projekt, te je tijekom realizacije bilo neslaganja oko raznih idejnih rješenja do toga da su neki ograđivali od svega, na kraju je projekt ipak realiziran zajedničkim trudom i zalaganjem svih gore spomenutih članova društva i prijatelja, te Općine Kalnik.

Vjerujemo da će svim planinarima ovo biti zanimljiva i dodatna atrakcija prilikom posjeta Kalniku te da će ga posječivati u još većem broju.

Tekst: Hrvoje Miško

1_Smjerokaz_430_x_573
Foto: H. Miško