Planinarski dom Kalnik

Glavni izbornik - Planinarski dom
Planinarski dom Kalnik smješten je na planini Kalnik, u njenom središnjem dijelu na visini od 480 metara. Do njega vodi asfaltirana cesta od sela Kalnik, koje je dobro povezano asfaltiranim prometnicama s Križevcima, Zagrebom, Varaždinom i Koprivnicom.

U blizini planinarskog doma je stari grad Veliki Kalnik, te od njega vode mnoge planinarske staze i putevi, a u okolici je uređeno stotinu penjačkih smjerova. U domu je restoran i 36 ležajeva. Do planinarskog doma se može doći automobilom, autobusom i pješice.
Godine 1931. u Križevcima dr. Ivo Lipovščak kao kotarski predstojnik zajedno sa ing. Stjepanom Planićem daje inicijativu za izgradnju planinarskog doma na Kalniku. Dom je izgrađen i svečano otvoren u nedjelju 23. lipnja 1935. godine. Od tada Kalnik postaje značajno okupljalište planinara i izletnika. Za vrijeme drugog svjetskog rata dom na Kalniku je zatvoren i tijekom vođenih borbi značajnije oštećen. Po završetku rata godine 1947. dom je obnovljen zahvaljujući svestranom angažiranju prof. Branka Jagara, Željka Kržeka, Drage Zajca, Drage Volfa i drugih.
U proljeće 1957. godine započela je rekonstrukcija i izgradnja novog dijela doma po projektima ing. Stjepana Planića.U tom poslu su se posebno isticali Ivo Pomper, Željko Kržek i Ivo Gerl. Nekoliko godina kasnije 1962. godine dom se dalje uređuje i izgrađuje se cisterna velikog kapaciteta, a u domu se rekonstruira vodovodna mreža. Godine 1970. zahvaljujući tadašnjem pročelniku gospodarske sekcije Emilu Jeliću i drugima nastavljeno je sa rekonstrukcijom doma i uvedeno je centralno grijanje. Do danas dom se dobro održava. Ležaji su raspoređeni djelom u grupnom ležišču, a dijelom u zasebnim sobama po dva ležaja.

Dom je 2010. godine obnovljen.