1. ZIMSKI POHOD NA KALNIČKU GREDU 2015.

Planinarski ormarić - Najave izleta

Planinarsko društvo “Kalnik” iz Križevaca u nedjelju, 22. veljače 2015. godine, organizira zimski planinarski pohod po Kalnčkoj Gredi. Čini ju dugački planinski greben, uglavnom pošumljen te se proteže istočno od starog grada Velikog Kalnika do šumskog područja Vratno.
Pohod se organizira godinama uoči Božića, po incijativi nekadašnje “Udruge mladih Kalnika” koji su Božićne pohode počeli 2000. godine. Tada se je hodalo po uglavnom nemarkiranim putevima. Uobičajeno se išlo od Rinkov – dimnjaka u Vratnu do planinarskog doma na Kalniku.

 

 

track_kalnicka_greda

Pohod će započeti u 8 sati i 30 minuta od Lovačke kuće Vratno. Polazi se najprije stazom 23 mostom preko potoka Kamešnica, zatim se nakon uspona kroz šumu odvajamo lijevo stazom “Škrinja”. Penjemo se zavojitom stazom do podnožja stjenovitog grebena Škrinja, na kojega se ide na mjestima jako skliskim stijenama (moguće je južno zaobići). Po usponu je odmor na vrhu. U nastavku se spuštamo zapadno do šumskog predjela “Visoravan kod Škrinje”. Uspon grebenom kroz šumu do vrha Podrevec, odmor i dalje nastavak puta zapadno. Poslije livade Zdenci u šumu stazom za “Vuklec”, zatim nemarkirani odvojak od nje uzbrdo na grebenski vrh, te dalje zapadno do stjenovitih vidikovaca kao Obelisk (najniži od njih). Nastavak do križanja “Visoravan kod Vukleca”, stazom zapadno na vrh Vuklec. Od njega spust zapadno do “Zapadnih Vidikovaca”, nakon uživanja u vidicima spust do planinarskog doma. Za obilazak treba oko 4 sata hoda.

Križevčani kao i drugi koji dolaze preko Križevaca okupljaju se u bifeu Gornji Grad u Markovićevoj ulici do 8 sati kada se automobilima polazi u Vratno na pohod.

Prijave kod Stjepana Jembreka na Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ili na mobitel 095 845 8509