Tradicionalni Uskrsni pohod kroz klanac Šokot do grada Mali Kalnik

Planinarski ormarić - Najave izleta

Planinarsko društvo "Kalnik" iz Križevaca poziva 06. travnja 2015. godine na Uskrsni ponedjeljak, na tradicionalni Uskrsni pohod kroz potok i klanac Šokot, uz istoimeni slap pa sve do grada Malog Kalnika u zapadnim predjelima Kalnika.

Mali_Kalnik

Okupljanje sudionika je u središtu Gornje Rijeke do 9 sati, kada je polazak. Preporučuje se doći ranije, tako da se sudionici upoznaju sa znamenitostima mjesta i okolice. Križevčani se okupljaju do 8 sati u bifeu Gornji grad u Markovićevoj ulici u Križevcima.

Na pohod se ide zapadno cestom iz središta Gornje Rijeke stazom 10 (po Smandu) do skretanja u vinograd, zatim putem kroz njega do kleti. Skretanje desno kroz klanac sjeverno do prvog slapa kroz živopisni krajolik. Poslije prolaska kroz klanac Šokot(sjeveroistoćno) s više manjih ili većih slapova dolazi se do livada Bezđe, od njih se južno kroz šumu treba popeti šumskim putem na brdo Belu Goricu. Od križanja puteva dalje se ide  lijevo istočno šumovitim grebenom do vidikovca na stijeniKanclin (424 m). Nakon kraćeg odmora ide se dalje na istok do vidikovca Križnog Kamena, gdje je predviđen dulji odmor.

Spuštanje stazom 10b do slapova u potoku Deklišanec (Pesji potok), od njih desno uspon do vidikovca Rani Kamen na stijeni. Od njega istočno stazom uz stjenovito šumoviti greben Puste Barbare do podnožja i velike livade. Tu se lijevo staza uspinje na Pustu Barbaru (460 m), gdje su ostaci Starog grada Mali Kalnik. Lijevo od ulaza je odmorište za ručak iz ruksaka. Nakon uspona na vrh zidina, silazak grebenom istočno stazom 11 (po Smandu) u selo Deklešanec, te povratak cestom u Gornju Rijeku. Moguće se odvojiti i produžiti do planinarskog doma na Kalniku stazama 4b, zatim stazom 1 (trasa ZPP-a) grebenom Sljeme, livadom Velike Sjenokoše gdje je izvor Mrzli Zdenec, zatim Poučnom stazom staza broj 18 do planinarskog doma na Kalniku. U Deklešancu je objed u vatrogasnom domu.

Trasa pohoda je dužine oko 8,5 kilometara i za obilazak treba 4 – 4,5 sati hoda s odmorima. Od opreme su potrebne gojzerice, gamašne, zaštita od kiše, hrana i piće.

Svi zainteresirani mogu se javiti Stjepanu Jembreku porukom na mobitel 095 845 8509 ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript .

PD KALNIK KRIŽEVCI