Zagorski planinarski put

Glavni izbornik - Planinarske obilaznice

Zagorski planinarski put (ZPP) otvoren je na Kalniku 1. svibnja 1958. godine s ciljem upoznavanja planinara i izletnika s prirodnim ljepotama i povijesnim vrijednostima Hrvatskog zagorja, Prigorja i Međimurja. ZPP počinje od planinarskog doma na Kalniku i ide preko Grebengrada, Pokojca, Ivanšćice, Ravne gore, Trakošćana, Strahinjčice, Kuna gore, Velikog Tabora, Kumrovca, Cesargrada i Stubičkih Toplica do Medvednice i koristi staze i putove označene markacijom i slovom Z koje održavaju planinarska društva čijim terenom prolazi.


ZPP-om upravlja Međudruštveni savjet ZPP-a, koji se sastaje u pravilu četiri puta godišnje i Središnjica ZPP-a koja je u Ivancu pri Hrvatskom planinarskom društvu «Ivančica».

Kontrolne točke ZPP-a nalaze se na osnovnoj trasi i izvan nje, kako bi se posjetitelji što bolje upoznali s Hrvatskim zagorjem, Prigorjem i Međimurjem. Dokaz o prijeđenom planinarskom putu su skupljeni žigovi svih 25 kontrolnih točaka koje su na popisu u dnevniku. Za obilazak puta potrebno je 50 sati hoda odnosno 5 do 7 dana pješačenja. Dužina puta je oko 150 km.

Predstavnik planinarskog društva Kalnik Križevci u ZPP-u je Stjepan Jembrek koji ujedno i vodi brigu o markacijama na području djelovanja PD Kalnik Križevci, a kojima prolazi trasa ZPP-a.