Povijest društva


Prvi počeci planinarstva u Križevcima vežu se uz dr. Josipa Scholossera-Klekovskog i Ljudevita Vukotinovića koji još 1844.g. obilaze Kalnik i okolna gorja, a Schlosser svoja zapažanja o Kalniku objavljuje 1870.g. u monografiji “Kalnička gora sa svojim prirodnim znamenitostima". HPD je imao svoga povjerenika u Križevcima 1878. i 1883.g. Prva podružnica osnovana je 1900.g. zaslugom gradskog fizika dr. Frana Gundruma, ali o njoj znamo vrlo malo.

PD Kalnik Križevci osnovano je 4. rujna 1924.g. Jedan od 18 osnivača i prvi predsjednik društva bio je Josip Heršak. Društvo aktivno djeluje u planinarskim aktivnostima, a posebno se ističu godine 1934. i 1935. zbog niza planinarskih izleta u slovenske planine. Tih godina počinje i izgradnja planinarskog doma na Kalniku koji je otvoren 23. lipnja 1935. Društvo je 1947. obnovilo dom, a 1957. prigrađuje mu novo krilo.

1970. godine društvo uz veliko zalaganje tadašnjeg tajnika društva Željka Husinca organizira i uređuje planinarsku obilaznicu "Put kalničkih partizana" koja je prolazila velikim područjem Kalničkog gorja. Danas više nije u funkciji premda je neki planinari obilaze. Godine 1972. povodom 100. godišnjice planinarstva u Križevcima, na Starom gradu Veliki Kalnik otkrivena je spomen ploča prvim križevačkim planinarima dr. Josipu Schlosseru-Klekovskom i Ljudevitu Vukotinoviću.
100_godina

Početkom osamdesetih godina alpinistička sekcija PD Kalnik Križevci počinje uređivati prve penjačke smjerove na Kalniku. Pokretač ideje o otvaranju penjališta na Kalniku, križevački alpinista Žarko Kaličanin postavlja prvi spit i time otvara pristup ozbiljnijem uređivanju smjeri na Kalniku. Svoju popularnost penjalište Kalnik dobiva početkom Domovinskog rata, a danas je ono jedno od najvećih i najljepših penjališta u Hrvatskoj sa preko 130 uređenih smjeri koje rado posjećuju kako domaći tako i strani penjači.

Na Kalniku je 8. lipnja 1996. godine otvorena Poučna staza s ciljem da se posjetiteljima približe prirodne vrijednosti Kalničke gore.

Društvo je među prvima, još 1998.g., imalo internetsku stranicu koja je 2009.g. obnovljena i redovito se ažurira, a pušten je u rad i planinarski forum.

Početkom 2009.g. pokrenuta je kolumna Planinarski kutak na križevačkom portalu Križevci.info kojom želimo promovirati planinarstvo naročito među mlađom populacijom Križevčana kojima je takav način komunikacije i informiranja najbliži te ih potaknuti da nam se priključe.

Sredinom 2009.g. društvo je dobilo novi zamah pa se tako počelo sa organizacijom većeg broja izleta, nakon 20 godina ponovno smo dobili društvene prostorije, održavaju se redovita predavanja i sastanci, a broj članova raste. Nakon dugo vremena 2010.g. je uspješno organizirana Planinarska škola te je organizirana Planinarska knjižnica.

Planinarski dom Kalnik dobio je novog zakupca koji ga je detaljno obnovio tako da s pravom možemo reći da je jedan on najljepših domova u Hrvatskoj.