Put kalničkih partizana

Glavni izbornik - Planinarske obilaznice


Planinarska transverzala Put kalničkih partizana otvorena je 27.07.1970. godine zaslugom tadašnjeg tajnika društva Željka Husinca i bila je 12. planinarska transverzala u Hrvatskoj.

Prolazila je najinteresantnijim dijelovima planine Kalnik. Početak transverzale je bio u mjestu Lepavina, na cesti i željezničkoj pruzi Križevci – Koprivnica, zatim je trasa prolazila preko Velikog Poganca, Ivanca, Apatovca, Stupa, Vratna do planinarskog doma na Kalniku. Od doma nastavak puta je vodio ispod najvišeg vrha Vranilca (643m), iznad Obreža sve do Gornje Rijeke i pored Malog Kalnika (razvaline starog grada Pusta Barbara). Završna kontrolna točka nalazila se u Varaždinskim Toplicama.

Transverzala je imala ukupno 10 kontrolnih točaka (KT) koje su bile označene crvenim tablama na kojima je bijelom bojom pisalo "KT- PLANINARSKA TRANSVERZALA – PUT KALNIČKIH PARTIZANA" te naziv kontrolne točke. Uz standardne crveno-bijele planinarske markacije povremeno je uz trasu puta stajala karakteristična oznaka odnosno slovo "K". Obilazak se dokazivao utiskivanjem karakterističnog pečata na kontrolnim točkama u dnevnik transverzale, a za obilazak svih kontrolnih točaka društvo je obilazniku dodjeljivalo značku.

Transverzala danas ne zadovoljava uvjete Komisije za planinarske puteve HPS-a. Trasa nije održavana već godinama, table na kontrolnim točkama su uništene ili nestale, a isto i žigovi na kontrolnim točkama. Većina puteva kojima je prolazila danas su pretvoreni u asfaltne ceste i nisu zanimljivi u planinarskom smislu. Unatoč tome postoje planinari koji i danas obilaze ovu planinarsku obilaznicu.

U današnje vrijeme ona je vrijedna uspomena na jedno od najsvjetlijih trenutaka u povijesti našeg društva. Vjerujemo da će se u što skorije vrijeme pronaći dostojna zamjena u vidu nove planinarske obilaznice koja će prolaziti Kalničkim gorjem i povezivati njegove najinteresantnije dijelove kako bi planinari mogli pronaći dodatni smisao pri posjetu toj našoj maloj ali vrijednoj planini.

 

PKP_naslovna_250_x_400