Kalnik

Kalničko gorje - Općenito

U sjeverozapadnom djelu Hrvatske, nedaleko grada Križevaca, uzdiže se vrh Vranilac visok 643 m -najistaknutiji dio Kalnika. Možda se ne može pohvaliti svojom nadmorskom visinom, ali zato može svojom raznolikom ponudom koju nudi svakom planinaru, alpinistu, izletniku i svakom ljubitelju prirode.

 

Na Kalniku svatko može naći nešto za sebe. Za planinare on je značajna kontrolna točka ZPP-a, a odnedavno, zahvaljujući zalaganju pojedinih članova (posebno našeg preminulog pročelnika Ivana Đuričića) Kalnik ima i Poučnu stazu koja upozorava izletnike na čuvanje prirode i okoliša.
Alpinistima i penječima Kalnik pruža posebno zanimljive doživljaje, a za to se brine više od sto uređenih smjerova koji se većinom nalaze na centralnom djelu i time ga čine jednim od popularnijih penjališta u ovom djelu Hrvatske. Izletnicima je zanimljiv najviše zbog Starog grada Veliki Kalnik koji čuva svoje zidine još iz doba vladavine Bele IV i na taj način obogaćuju ugođaj Kalnika koji uvijek nudi nešto više. Zanimljiv je i zmajarima kao i onima koji se bave padobranskim jedrenjem jer nedaleko od vrha Vranilca ima uzletište koje pruža mogučnost letenja i razgledanja Kalnika iz ptičje perspektive.

Puno je toga napisano o ljepoti ovog kraja i planini koja pruža puno, a ne traži gotovo ništa osim volje da je posjetite i doživite dio tog nezaboravnog ugođaja. Planinarski dom je smješten u blizini Starog grada na visini od 500 m. Do njega je moguće doći i automobilom (zanimljiv podatak onima koji ne vole puno pješačiti). Od Križevaca je moguće doći pješice markiranom planinarskom stazom za oko 3 h hoda. Bitno je spomenuti još i to da se gorski lanac prostire u dužinu od 16 km od Vratna do Gornje Rijeke. Onima koji ga žele posjetiti preporučujemo također odlazak na Mali Kalnik odnosno gradine Mali Kalnik sa vrhom Pusta Barbara (460 m) koji je manje posjećivan, ali ništa manje vrijedan od svog velikog brata.